Scolile de psihologie care cu greu cred in psihoterapie va vor spune ca medicamentul este leacul in aceasta problema, dar si scoli care ofera solutii reale, cum ar fi scoala Adleriana, car va vor spune intotdeauna, ca exista o cauza psihologica in spatele tulburarii, chiar si daca a fost implicata o usoara componenta genetica.

In acest articol va voi spune despre diferitele cauze ale TOC din punct de vedere psihologic pur.

Cauzele psihologice ale tulburarii obsesiv-compulsive

  1. Vina excesiva: ingrijorarea si TOC – o forma de auto-pedepsire care se poate aparea atunci cand persoana simte o cantitate intensa de vinovatie. Daca aveti standarde religioase sau etice foarte ridicate la care nu va ridicati, s-ar putea sa credeti ca meritati o pedeapsa. Intr-un astfel de caz mintea subconstienta ar putea incepe sa trimita ganduri ingrijoratoare care s-ar putea transforma rapid in obsesii serioase doar pentru a te pedepsi.
  • Un conflict intern grav: Daca o parte din voi doreste ceva, in timp ce cealalta parte nu o vrea, atunci s-ar putea intampla un conflict serios in propria minte. In timp ce o parte a mintii voastre va incerca cu tarie sa opreasca anumite ganduri, o alta parte va continua sa trimita aceste ganduri la suprafata. Daca, de exemplu, o femeie doreste sa divorteze de sotul ei, dar crede ca nu ar trebui sa faca acest lucru, atunci ar incolti in propria minte ganduri obsesive cu privire la ranirea lui.
  • O incercare de a te simti superior: TOC poate ajuta-indirect- o persoana neajutorata sa se simta superioara. Daca o persoana a simtit ca este neajutorata sau ca nu este atat de demna, atunci mintea sa subconstienta ar putea juca un truc pentru a o face sa se simta mai demna decat ceilalti. Ca exemplu, spalarea excesiva a mainilor, poate fi o incercare de a face o persoana sa se simta mai curata decat altii si mult mai buna decat ei.
  • Modul de gandire extrem de rigid: cand viata persoanala este prea stricta si persoana este excesiv de responsabila sau atunci cand in viata persoanei respective regulil sunt  foarte stricte ,  ar avea sanse mai mari de a dezvolta TOC. Intr-un astfel de caz,  modul structurat de gandire este depasit de gandirea obsesiv-complsiva. Cresterea stricta a parintilor este un alt motiv care ar putea duce la TOC, deoarece persoana invata cum sa devina foarte dura atunci cand se judeca singura.
  • Traind intr-o amenintare constanta: Daca persoana se simte mereu amenintata, atunci ar putea incepe sa se ingrijoreze foarte des. Pe masura ce persoana isi face griji din ce in ce mai multe, creierul sau se obisnuieste sa se ingrijoreze, devine extrem de usor sa-si faca griji. Daca aceasta situatie persistata, se poate transforma cu usurinta in TOC. Sentimentul de a nu fi in siguranta poate duce, de asemenea, la tezaurizare compulsiva sau colectarea obiectelor inutile, care pot conferi persoanei un fals sentiment de siguranta si abundenta.
  •  Dorinta de a evita ceva: Daca persoana se teme prea mult sa faca testul, atunci mintea sa subconstienta l-ar putea obliga sa faca verificari obsesive tot timpul, astfel incat sa-l impiedice sa faca vreodata testul respectiv. Intr-un astfel de caz, scopul mintii subconstiente este de a impiedica testarea valorii de sine a persoanei. Acest tip de TOC se intampla atunci cand persoana respectiva are credinte false despre esec si cand are si o stima de sine scazuta.